Ohjeita kissan ottajalle

Ennen kissan ottamista kannattaa miettiä, että onko aivan varmasti valmis sitoutumaan kissan mukanaan tuomaan vastuuseen. Kissa ei ole hankinta tai lahja eikä se voi olla kokeilu. Kissa pitää ajatella elämänkumppaniksi, jonka kanssa on valmis elämään jopa toistakymmentä vuotta. Kissasta on kannettava vastuu silloinkin, jos omassa elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia tai kissan kanssa tulee ongelmia. On mietittävä, miten kissan hoito järjestyy työ- tai lomamatkojen aikana. On oltava valmis huolehtimaan ikääntyvän kissan erityistarpeista ja maksamaan mahdollisesti lisääntyviä eläinlääkärimaksuja. Kissa elää pitkään – kahdessakymmenessä vuodessa ihmisen elämässä ehtii tapahtua paljon. Jos kissaan sitoutuminen ei sovi elämäntapaasi, kissa pitää jättää hankkimatta. Siis kun harkitset kissan ottamista – harkitse vielä kerran!

Kysymyksiä pohdittavaksi

Pennulle kaveri

Kisussa emme pääsääntöisesti luovuta pentua ainoaksi kissaksi. Näin haluamme varmistaa, ettei siitä tule uudessa kodissaan yksinäistä: usein ihmisillä ei ole tarpeeksi aikaa leikkiä pennun kanssa ja tarjota sille virikkeitä, ja joka tapauksessa pitkät päivät yksin kotona ihmisten työ-, opiskelu- tai koulupäivien ajan ovat pennulle liikaa. Yksinäinen pentu turhautuu ja stressaantuu, mikä taas voi ilmetä ihmisen näkökulmasta ongelmallisena käyttäytymisenä, kuten huonekalujen tuhoamisena tai pissailuna vääriin paikkoihin. Siksi luovutamme pennut ensisijaisesti pareittain tai toisen nuorehkon kissan kaveriksi, jotta niillä on seuraa toisistaan ihmisen poissa ollessa. Toki tilannetta arvioidaan aina tapauskohtaisesti, ja myös esim. koirakaveri voi olla kissalle mainiota seuraa.

Aikuisten kissojen kohdalla lajitoverin seuran tarve vaihtelee enemmän. Ensikoti arvioi aina kissan luonteen ja kodinhakuilmoituksessa mainitaan, kaipaako se kissakaverin seuraa vai soveltuuko paremmin ainoaksi kissaksi. Joitakin aikuisia ei edes voida luovuttaa kuin ainoiksi kissoiksi, koska ne eivät syystä tai toisesta tule toimeen muiden kissojen kanssa. Ainoana kissana viihtyvätkin kaipaavat toki ihmisseuraa ja tarpeeksi virikkeitä päiviinsä!

Mitä kissa tarvitsee?

Kissan perustarvikkeita ovat hiekkalaatikko, kuljetuskoppa, märkäruoka-, kuiva-ruoka- ja vesikippo. Hankkimalla kunnollisen kiipeily- ja raapimapuun säästät kotisi pintoja ja huonekaluja ja tarjoat samalla kissallesi mukavan paikan purkaa energiaa. Erityisesti sisäkissat tarvitsevat paljon virikkeitä, joten lelujakin pitää olla. Leluiksi käyvät esim. kissanmintulla maustettu vanha sukka, paperitollo tai heinänkorsi. Leluja voi ostaa myös eläinliikkeistä.

Lisäksi kissasi tarvitsee tietysti kissanhiekkaa sekä kuiva- ja märkäruokaa. Jos haluat ulkoiluttaa sisäkissaa, tarvitsee kissasi myös valjaat. Jos sinulla on mahdollisuus rakentaa kissallesi ulkoilutila, täältä löydät vinkkejä rakentamiseen!

Säännöllinen eläinlääkärissä käyminen kuuluu myös kissasi tarpeisiin, olipa kissa sitten terve tai kipeä. Kissa on käytävä rokottamassa säännöllisesti ja pentukissa on lisäksi steriloitava/kastroitava 12 kuukauden kuluessa luovutuksesta. Sisäkissa pitää madottaa 1-2 kertaa vuodessa. Erilaisia matolääkkeitä voi ostaa apteekista.

Lemmikkinä kissa

Kissa on kuitenkin loppujen lopuksi melko helppo lemmikki. Sitä ei tarvitse sateella ja kylmässä ulkoiluttaa, vaan hiekkalaatikon siivous kerran päivässä riittää. Lomalle lähtiessä kissan voi jättää omaankin kotiin, kunhan kissalla käy päivittäin hoitaja ruokkimassa, raikasta vettä ja hiekkaa vaihtamassa sekä tietysti kissaa paijaamassa. Sänkyyn päästessään kissa vie pienen tilan, vaikkakin oikein kunnon leveilijöitäkin kissoista löytyy. Rakkautta kissa antaa monella tavalla. Kissa osaa myös ilmoittaa, jollei ole johonkin asiaan tyytyväinen. Silloin saattaa löytyä vaikka lirautus matolta, mutta ongelmiin löytyy yleensä järkevä selitys, jonka pystyy korjaamaan.

Monet hädänalaiset kissat kiintyvät syvästi uusiin omiin perheisiinsä ja tykkäävätkin paijauksesta, leikkimisestä ja yhdessäolosta. Jokainen kissa on kuitenkin yksilö, eivätkä kaikki kissat tykkää esimerkiksi olla sylissä. Jokainen kissa saa kuitenkin aivan varmasti ilonkyyneleen herahtamaan poskelle aina silloin tällöin.

Kissan mukana tulee myös pitkä vastuu, koska kissa voi elää jopa yli 20 vuotta ja se tarvitsee itselleen pysyvän ja rakastavan kodin koko elämänsä ajaksi. Vanhempien kannattaakin muistaa, että vastuu ja kulut kissasta kuuluvat aina vanhemmille, ei lapsille.

Ota yhteyttä

Jos sinulle tulee kysyttävää kissan hoidosta tms., voit olla yhteydessä ensikoteihin tai laittaa postia osoitteeseen kissat [a] kissojensuojelu.fi.

Miksi ottaa kissa juuri Kisusta?

Kisussa ensikodit rokottavat ja madottavat aina kaikki kissat. Pentuikää vanhemmat kissat myös steriloidaan. Ensikodit myös kesyttävät kissat ”kotikuntoon” ja osaavat kertoa paljon vinkkejä. Vaikka kissasta joutuukin maksamaan, niin maksu koostuu pääasiassa peruseläinlääkärikuluista (rokotus, madotus, leikkaus). Samalla teet eläinsuojeluteon, kun annat hädänalaiselle kissalle rakastavan kodin. Lisäksi autat Kisua auttamaan useampaa hädänalaista kissaa. Ensikodit myös jatkossakin mielellään neuvovat sinua kissa-asioissa.

Suojamaksu

Leikattu kissa (+ 6kk): 170 €
Kaksi leikattua kissaa: 260 € (ei koske pentuja alle 6kk)
Pentukissa (alle 6kk): 180 € (sisältää 20 € leikkauspantin)                             Kaksi pentukissaa (alle 6kk): 320 € (sisältää 2 x 20 € leikkauspantin)               Yksi aikuinen leikattu kissa ja yksi pentu: 280 € (sis. leikkauspantin 20 €)      Kissa yli 10v tai erityisadoptio sopimuksen mukaan

Kisu ry luovuttaa kissat aina madotettuina, rokotettuina ja leikattuina. Lisäksi kissat ovat saaneet turvasirun. Pentuja luovutettaessa edellytämme että pentu leikataan vuoden ikään mennessä.

Kodittomat kissat

Kun haluat tarjota kodittomalle kissalle pysyvän kodin, ota yhteyttä suoraan kyseisen kissan ilmoituksessa mainittuun ensikotiin!