Ensikodiksi

Ensikodit ovat vapaaehtoisten tavallisia, eläinystävällisiä koteja. Ensikodeissa pidetään huolta kodittomista kissoista siihen asti, kunnes niille löydetään omat pysyvät kodit. Ensikodit ovat Kisun koko toiminnan kannalta tärkeimmässä roolissa.

Ensikodin pitäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa, kenellä on kiinnostusta auttaa kissoja ja turvallinen asunto, jossa kissoja voi hoitaa niin, ettei niille aiheudu vaaraa tai etteivät ne karkaa. Kukin ensikoti ottaa hoitoon kerrallaan vain sen verran kissoja, kuin ensikodille itselleen sopii.

Voit aloittaa ensikotina toimimisen aluksi sitoutumalla hoitamaan vain yhden kissan, jonka jälkeen voit päättää, haluatko jatkaa. Emme pakota sinua mihinkään, sillä kaikki toimintamme on vapaaehtoista.

Kisu kustantaa ensikodissa asuvan kissan eläinlääkärikulut sekä tarvittaessa myös esim. ruokakuluja. Neuvontaa eläinten hoidossa ja muissa asioissa ensikodit saavat aina tarvittaessa Kisun aktiiveilta.

Ensikodilla on oltava turvallinen ja riittävän tilava asuintila sekä mahdollisten omien lemmikkien terveydenhuolto kunnossa. Ensikodissa olisi hyvä olla myös eristysmahdollisuus. Ensikodin pitäjä tarvitsee ainakin kokemusta eläinten kanssa toimimisesta ja jonkin verran ihmisten lukutaitoa, jotta kissa luovutettaisiin mahdollisimman hyvään pysyvään kotiin.

Jos voisit ryhtyä ensikodiksi, ota yhteyttä.

Millaista on olla ensikoti?

Pitääkö kotia muuttaa kissoja varten?
Suuria muutoksia ei tarvitse tehdä, jos kotonasi on jo ennestään kissoja, mutta jos ei ole, niin jotain perusmuutoksia tarvitsee tehdä. Ainakin täytyy tehdä tilaa kiipeilypuille ja hiekkalaatikoille. Lasittamaton parveke ja tuuletusikkunat täytyy myöskin tehdä kissaturvallisiksi. Lisäksi kissat muuttavat kotiasi jonkin verran, sillä kylpyhuoneessa on jatkuvasti hiekkaa lattialla ja jossain päin asuntoa aina matot rullalla. Myös satunnaisiin tuhoihin kannattaa ainakin henkisesti varautua.

Mikä on hommassa palkitsevinta?
Nähdä, kuinka ulkoa tullut arka kissa muuttuu ajan myötä mitä lempeimmäksi sisäkissaksi. Ulkona vapaana kissa on peto eikä kuulu Suomen luontoon. Aluksi kun kissan tuo sisälle, se saattaa olla joitakin päiviä esimerkiksi pesukoneen takana jemmassa. Siitä työ alkaa. Päivien kuluessa kissa kesyyntyy ja saa myöhemmin uuden kodin. Erityisesti mieltä lämmittää, kun kissan pysyvästä kodista tulee viesti, että kaikki on hyvin.

Entä rankinta?
On tilanteita, jolloin ulkoa pelastettu kissa on liian villiintynyt ja siitä näkee, että sen ei ole hyvä olla ihmisen kanssa. Tällöin joutuu tekemään ikäviä ratkaisuja. Samalla pitää yrittää muistaa, että lopputulos on kuitenkin kaikkien kannalta parempi. Onneksi tällaisia tilanteita on harvoin, sillä yllättävän moni kissa kesyyntyy ja kiinniottotilanteen arkuus saattaakin olla stressiä. Kannattaa siis ennemmin yrittää kuin tehdä viimeistä päätöstä liian aikaisin.

Mistä asioista voi joutua luopumaan ensikotina olon takia?
Sanomalehden rauhassa lukemisesta aamupalalla. Kissat rakastavat tulla lehden päälle juuri kiinnostavimman uutisen kohdalle. Kun on hoitokissoja, ei myöskään suurempia reissuja tehdä. Kyllä ne luopumiset unohtuu, kun saa huomata työn tuottavan tulosta.

Kuinka koti kärsii?
Astiat ja pikkutavarat voivat välillä lennellä, kun kissat päättävät kokeilevasti sisustaa. Jos ei ole varannut tarpeeksi raapimapaikkoja voivat huonekalut kärsiä. Matot saattavat olla useammin pesussa kuin normiperheessä. Tälläisia asioita ei ensikotisopimuksen pohjalta korvata.

Saako ensikotina tarpeeksi arvostusta?
Kodeilta, joihin kissoja menee, saa kuulla välillä uutisia. Kun kuulee, että kaikki ovat onnellisia, niin se on paras kiitos.